Hogyan tanulj meg bármit 20 óra alatt?

Ismeritek azt a viccet, amikor egyetemen odamennek egy infóshoz, egy közgazdászhoz és egy bölcsészhez, hogy japánul kell tanulniuk? Az infós azt mondja, ez lehetetlen. A közgazdász egy félévet kár. A bölcsész pedig megkérdezi, hogy mikor lesz másnap a vizsga? Viszont ahogy minden viccnek, ennek is van, és nem is kevés valóság tartalma! Nem kevesebbet állít Josh Kaufman, mint hogy igenis, meg lehet tanulni, akár japánul is 20 óra alatt! (Ez az írásom először a Debrecen Bár hasábjain látott napvilágot)

A több tanulás nem jelent több tudást!

Ha valaki valaha is beült egyetemi évei alatt egy tanárszakos órára, akkor nagy eséllyel találkozhatott a “tanulási görbe” kifejezéssel. (Erről bővebben itt olvashattok.) Nos, jómagam meg vagyok győződve, hogy ha ezt a fogalmat elmulasztom, soha nem végzem el az egyetemet.

Learning curve

Ez a tétel ugyanis kimondja, hogy bizony van a tanulásnak egy optimuma, egy olyan pont, ami után már nem éri meg többet tanulni, mivel a ráfordított idővel egyre kevesebb eredményt tudsz elérni. Konkréten mikor tanuláselméletet tanultunk, akkor a tanárunk kijelentette, hogy ha egy vizsgára a lehető legjobban akarunk felkészülni, de nincs sok időnk (és hát vizsgaidőszakban ugye ebből volt a legkevesebb), akkor a legjobban akkor járunk, ha egy napot tanulunk. Se többet, se kevesebbet.

És ugyanezt állítja a The First 20 Hours: Mastering the Toughest Part of Learning Anything című könyv bestseller szerzője, Josh Kaufman is. Tapasztalatai, és saját kutatása alapján 20 óra elegendő ahhoz, hogy bárki megtanuljon bármit egy átlagos felhasználói szinten. Tehát elegendő naponta 45 perc gyakorlás ahhoz, hogy valaki egy hónap alatt például megtanuljon egy nyelvet, programozni, vagy épp ukulelén játszani. Ehhez mindössze 4 alapszabályt kell követned!

Döntsd el, mit is akarsz!

A legtöbb embert, ha megkérdezed mit is szeretne megtanulni, elérni, akkor általában azonnal valami nagy általánosságot, valami nagy lózungot mond. “Meg akarok tanulni programozni” “Meg akarok tanulni zenélni” Ennél egyel jobb, hogy “Meg akarok tanulni zongorázni”. Sokkal jobb eredményt érhetsz el, ha felállítasz magadnak egy “teljesítményszintet, amit megcélzol”. Minél konkrétabb ez a cél, annál használhatóbb lesz. Pl.: “megtanulok elkészíteni egy wordpress honlapot”, vagy “megtanulom zongorán eljátszani a kedvenc számomat”, stb.

Bontsd le kis egységekre

A legtöbb képesség, amit meg akarunk tanulni, általában lebontható apróbb részegységekre, kisebb képességekre. A legjobban és leghatékonyabban akkor fogsz tudni tanulni, ha megtalálod azokat a kisebb képességeket, amelyek a legfontosabbak a teljes egész elsajátításához, és azokat kezded el gyakorolni (erről érdemes megnézni ezt a rövid, 2 perces videót). Például elkezdhetsz te megtanulni százféle akkordot a zongorázáshoz, de lehet, hogy elég lenne megtanulnod csak egy tucatot ahhoz, hogy eljátszd azt a számot amit szeretnél. Szóval érdemes ezekkel az akkordokkal kezdeni a tanulást!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=-1vXMiVrl6I&w=560&h=315]

Koncentrálj

Tökéletesen el tudjuk ütni az időnket minden nap. Egy kis youtube, facebook, ebéd, filmnézés, sorozatnézés, internet, stb. és már el is ment a fél napunk (meg a teljes munkaidőnk…). Ennyi zavaró tényező között elég nehéz valamire is koncentrálni. Ezeket a dolgokat ki kell zárni, és csak arra kell koncentrálni hogy tanulj, gyakorolj, mert csak így fogod tudni elérni a legjobb eredményeket!

Javítsd ki saját magad

Minél többet gyakorolsz, egyre tapasztaltabb leszel, és látni fogod, hogy konkrétan mik is azok a dolgok, amiket jobban kell csinálnod. De emellett mindenképpen találj pár olyan forrást, amiből megtudod, hogy pontosan hogyan is kellene például zongorázni játszani. Keress online leckéket, kottákat, hallgass zongoraműveket, stb. Keresd a legfontosabb technikákat, tudnivalókat, amik segíthetnek neked. De vigyázz, mert ez a keresgélés könnyen válhat a halogatás melegágyává, amivel semmivel sem leszel jobb, mint voltál. Nem leszel okosabb a zongorázással kapcsolatban akkor sem, ha 100 könyvet és 100 órányi zongoraművet is hallgatsz meg. Igenis el kell kezdened gyakorolni, játszani.

A képességek megtanulásának legnagyobb akadálya nem képesség, hanem akarat kérdése! Csak megfelelő célokat kell magad elé kitűzni, és menni fog a dolog!

Forrásokunder30ceo.com/4-strategies-for-learning-anything-in-20-hours-or-less/

http://first20hours.com/

0 Comments

  1. Pingback: Hogyan tanulj meg bármit 20 óra alatt?

  2. Pingback: Top cikkek 2013-ban | Debrecen Bár

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *