Ez a különbség a hostolt és a saját blogod, weboldalad között

Ez a különbség a hostolt és a saját blogod, weboldalad között

Érdekes beszélgetés alakult ki a Magyar Bloggerek egyik szakmai csoportjában (részletek itt). Log story short, a csoport egyik tagja az origo blogmotorjáról szeretne váltani, és érdeklődött ki mit ajánl. Én egyértelműen a saját, hotolt blog pártján vagyok, ahol a saját domain-ed alatt tudod futtatni a platformod.

Ma már nagyon könnyen, gyorsan és egyszerűen tudsz saját blogot, weboldalt vagy online vállalkozást indítani. Megteheted ezt akár nulla forintból is, ha erre hostolt megoldásokat használsz.

Hostolt oldalak például a .blog.hu, .nlcafe.hu, .blogger.hu, .blogger.hu, .blogger.com, .webnode.hu, .strikingly.com, stb. végződésű oldalak.

Ha saját oldalad van, akkor mindig van egy saját domain-od, blogom.hu egy saját tárhelyen (amit tárhelyszolgáltatóktól tudsz vásárolni).

Ha hosszútávon gondolkodsz, és bloggerként komoly ambícióid vannak, akkor elengedhetetlen, hogy saját blogod, weboldalad legyen.

Mi a különbség a hosztolt és a saját oldalak között?

A különbséget kb. ugyanaz, mint mikor valaki egy albérletben lakik, vagy egy saját házban.

Ha albérletben laksz, akkor valakitől bérled a helyet. Valószínűleg lesznek adott szabályok amiket be kell tartani, és bizony bármikor kidobhatnak vagy eladhatják a fejed felől a házat. Képzeld el, hogy felépítesz egy hostolt blogot a sajatoldalam.hostoltblog.hu oldalt, aztán egy kicsit kritikusabb bejegyzésed vagy apróbetűs szabály miatt törlik az oldalad. Megesik az ilyen. Olyan ez, mintha oroszrulettet játszanál a platformoddal.

Viszont ha van egy saját kis házad, akkor ott te vagy a tulajdonos, és tied minden kontroll. A szabályokat te írod, és olyanná formálod az otthonod, amilyennek csak szeretnéd, senki nem fog beleszólni.

 

Legfőbb különbségek a hostolt és a saját tulajdonú weboldalak között

Saját blog Hostolt /Bérelt blog
Domain Sajátod, bármikor lecserélheted, megvétoztathatod.
Pl.: oldalam.hu
Nem a sajátod, nem te rendelkezel vele, semmi garancia nincs rá, hogy mindig a tied marad.
Pl.: oldalam.blog.hu
Oldal változtatásának lehetőségei (pluginok hozzáadása, integrációk más rendszerekkel – pl. Email marketing szoftverekkel) Mivel az oldal a sajátod, bármikor úgy alakítod át, ahogy szeretnéd. Ha akarod integrálhatsz bármilyen más rendszert, webáruházat hozhatsz létre, megrendelő formokat tehetsz az oldalra, stb. Korlátozottak és nagyon kevés lehetőség közül választhatsz. Az integrációk szinte lehetetlenek vagy csak nagyon csekély számban elérhetőek. Pluginok használata sokszor tiltva van.
Költségek Vásárolnod kell egy egyedi domain nevet és webhostingért is fizetned kell. Összesen ez nem több évi 20 ezer forintnál. Ha az oldalad látogatottsága növekszik, akkor a tárhely bérlés is növekedhet. Nincs bekerülési költsége a blog indításának. Ugyanakkor meg kell jegyezni, hogy pl. ha a wordpress.com oldalon saját domain-t szeretnél akkor azt meg kell vásárolni. Viszont ha az oldalad nagy forgalmúvá válik és sok tartalom van rajta, akkor fizetned kell a bővítésért.
Monetizálás, bevételek generálása Teljes szabadságod van. Ha szeretnél kitehetsz bannereket, reklámokat, AdSense hálózathoz csatlakozhatsz, bármit értékesíthetsz az oldaladon. Gyakran nem értékesíthetsz semmilyen hirdetést az oldaladon, vagy csak korlátozottan. Ugyanakkor minden blog és weboldal hosting cég elhelyez az oldaladon reklámokat ha akarod ha nem, és a bevételekből te nem fogsz részesülni.
Oldal karbantartása Te vagy érte a felelős. A hosting cég felelős érte.

 

Miért érdemesebb saját oldalt készíteni?

Nem tudom te hogy vagy vele, de én a saját online jelenlétem, a saját online vállalkozásom nem építeném egy bérelt telekre.

Így tudom, hogy senki nem fog korlátok közé szorítani. Az oldalam olyanná alakítom amilyenné akarom, azt jelenítek meg rajta amit csak szeretnék.

Persze, évente belekerül körülbelül 20 ezer forintba 1-1 blog, weboldal fenntartása, de ennyit 2 hetente szoktam eltankolni. Nem egy ökör ára, és ha komolyan gondolod a blogolást, az online jelenléted, akkor ez nem egy nagy befektetés.

 

Konklúzió

Összességében én a saját blog és weboldal készítése mellett vagyok. Jó hír, hogy ez nem kerül vagyonokba, és az ingyenes WordPress website motorral Te is meg tudod csinálni a saját oldalad ingyen, kevesebb mint 30 perc alatt, mindenféle fejlesztői tudás nélkül. Ha érdekel hogyan, csak lájkolj és/vagy kommentelj. Ha összejön 20 komment és6vagy lájk, akkor

 • egyrészt annak aki kommentelt ingyenesen megcsinálom a saját blogját
 • és leírom lépésről lépésre hogy tudod te is megcsinálni a saját blogod kevesebb mint 30 perc alatt

Remélem érthető volt, és tetszett az írásom.

Ezt a blogot is kb 30 perc alatt dobtam össze, hogy lásd te is, nem nagy ördöngősség egy ilyet megcsinálni 😀

Érdekelne a te véleményed és kérdésed is. Írd meg azokat is nyugodtan kommentben.

3 Replies to “Ez a különbség a hostolt és a saját blogod, weboldalad között”

 1. Szia! Nagyon tetszett ez a posztod (is). Most wordpress.com blogom van, az lenne a kérdésem, hogy ha veszek saját domaint és tárhelyet és átköltöztetem, meg tudom tartani a blogom jelenlegi kinézetét? Szeretem a mostani külsejét, viszont zavar, hogy nem tudom pontosan megnézni ki, honnan, mikor jött a blogra, azt se írja ki, hogy googleből milyen keywords-re találtak meg engem, illetve ahogy te is írtad elég limitáltak a lehetőségek (reklám, angol nyelvű bejegyzések intergrálása érdekelne). Köszönöm!

  1. Extra, extra jó kérdés!
   Azt feltételezem, hogy wordpress.com-ról wordpress.org-ra szeretnél váltani. Jól gondolom:
   Ha igen, akkor sajnos van egy rossz hírem. A tartalom, követők, statisztikák mozgatása gyerekjáték. Viszont a kinézet, widgetek, stb. nem migrálhatóak.
   A migrálásról amúgy egy részletes, step-byb-step guide itt található: https://move.wordpress.com/

   Viszont jó hír, hogy ugyanolyan könnyen testre tudod majd szabni az új oldaladon is az oldalad kinézetét, küllemét, ahogyan korábban tetted. Valóban szép az oldal 😀

   1. Köszi! Szeretem a tiszta, átlátható blogfelületet, ami a képeket se kicsinyíti le. Nem pont wordpress.org-ra gondoltam igazából, hanem néztem egy tárhelyszolgáltatót. Jó áron van, az alapcsomag 20 euro/év, így elgondolkoztam ezen, mert szeretnék ahogy írtam reklámot megy egy English versiont.

Leave a Reply

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial
%d bloggers like this: