Így tervezd meg 2018-at

Így tervezd meg 2018-at

Akik ismernek tudják, hogy nem szeretem az ad hoc dolgokat. Szeretem az életem megtervezni, és szeretem, ha minden a terveim szerint alakul. Nem mondom, hogy profi vagyok benne, de úgy gondolom jó úton haladok.

Van pár alapelv, amit betartok, és amit most veletek is megosztok.

Soha nem az időmet, hanem az életem tervezem meg

Ha annyi ezresem lenne, ahágy időbeosztásom volt már, akkor milliomos lennék. 8-kor felkelek, dolgozok 9-tól 12-ig, 12-13 óra között ebéd, stb. De ha annyi ezresem lenne, amennyi időbeosztásom működött akkor bizony felkopna az éllam. Régen, nagyon sok időbeosztást csináltam amivel csak egy baj volt. Mindig belerondított valami, így fel lett rúgva, ami nagyon frusztrált.

Aztán láttam egy TED videót, ami arról szólt, hogy időmenedzsment tulajdonképpen nem is létezik, hanem “önmenedzsment”-ről (self-management) kell beszélni. Az időt nem tudod menedzselni, az akkor is menni fog ha te nem csinálsz semmit. Amire befolyással tudsz lenni, az saját magad, a prioritásaid, elhatározásod, hatákonyságod, stb.
Érdekes, nézd meg:

 

 

Nem szakadok százfelé

Az életemben, a lehető legkevesebb területre figyelni, és igyekszek nagyon nagyon fókuszálni. Csak olyan dolgokonra figylek, amik nekem fontosak. Nem másnak, csak nekem. Ezek pedig jelenleg, és 2018-ra a következők:

  • Isten
  • Családom (ahogy Kazai Peti berátom rávilágított, ez inkább a szerzett családom – feleségem, gyerekeim, ls kisebb részben az öröklött családom – szüleim, testvérem, rokonaim)
  • Munkám
  • Vagyoni helyzet(ünk)
  • Hobbim, amit szeretek csinálni

Ezek mind kapcsolódnak egymáshoz, így egyrészt nem nehéz őket kordában tartani, és szépen egymásra építgetni.

Ezek a prioritások természetesen változnak. 2015 óta vezetem ilyen fókuszálva, hogy milyen területeken milyen célokat akarok elérni, és már látszik, hogy változnak. Míg pár éve még például nagyon fontos volt az “önmegvalósítás”, addig ez mára eltűnt a listából. De látom azt is, hogy pár éven belül sokkal hangsúlyosabb lesz, hogy például figyeljek az egészségemre, a baráti kapcsoaltaimra, stb.

 

Számszerűsített céljaim, mutatóim vannak minden területhez

Az előző 5 területen mindig pontosan megfogalmazott és mérhető céljaim vannak. Itt sem viszem túlzásba, 2-3 célnál több nem nagyon van a területekhez.

Például az Istennel való kapcsolatom egyik mérhető mutatószáma, hogy minden vasárnap gyülekezetbe megyünk, és minden héten tanulmányozom a Bibliát (mondjuk ott is figyelek arra, hogy mit mond Isten a pénzről, sikerről, befektetésekről, és ebből szeretnék majd egy tanulmányt is megjeleníttetni).

Ami még nagyon egyértelmű, az a vagyoni helyzet. Itt mindig le van írva például, hogy adott évben mekkora bevételt szeretném, ha elérne a családunk. Le van írva, hogy ez mennyi forint. Ami nagyon szépen látszik, hogy ha ésszerűen, egyre nagyobb számot is adunk meg, ha nem is egyik napról a másikra, de sikerül elérnünk azt. Az ok egyszerű. Ott van, le van írva mit akarsz, és elkezdesz rajta agyalni, hogyan is csináld meg. Fizetésemelést kérj? Kezdj el kereskedni Vaterán? Kezdj el valamit vállalkozni? És még sorolhatnám az ötleteket.

Persze fontos, hogy ezek a mutatók és célok egyszerűek, mérhetőek, elérhetőek, reálisak és időben is behatárolhatóak legyenek. De ezzel talán nem is mondok újat, ez a SMART szemlélet.

 

Mindent leírok

Még 2011-ben elkezdtem vezetni minden évben a céljaim.

Az első dolog minden év végén, hogy leírom egy könyvbe mit szeretnék a következő évben elérni. A könyv persze kis túlzás, mert vettem 3 csomag A5-os papírt, elvittem egy könyvkötészetbe, és kértem, hogy kössék be egy kemény fedelű könyvvé. Plusz még a nevem is rákerült szép arany betűkkel.

Na, ide aztán mindent leírok. Mit akarok elérni, a következő évben, a következő 5 évben, és utána. Aztán ezt a kis könyvet minden negyed évben előveszem, és megnézem hol tartok. Nem baj az, ha sehol, de akkor átgondolom, hogy mivel van a baj. Nem jó dolgok vannak leírva, vagy csak én szakadtam szerteszét és nem figyelek arra, amire kellene.

 

Ez persze csak egy áttekintő nagyvonalakban arról, hogy mik alapján tervezem meg azt, hogy mit akarok elérni az életemben.

Lehet kicsit homályos is, de ez meg azért van, mert én már ezt csinálom 5-6 éve, te meg valószínű nem. De nem baj az. Szerintem nincs olyan “univerzális módszer”, ami mindenkinek működne, mindenkinek megfelelne. Mindannyian (hála Istennek) különbözőek vagyunk,  így lehet hogy ami nekem működik, neked nem fog. Vagy fordítva. A lényeg, hogy csináld.

Mert ahogy már pár ezer évvel előttünk Seneca is megmondta:

Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.

És te hogy tervezel? Megosztod velem kommentben?

Leave a Reply

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial