Üzlet és becsület, összeegyeztethető?

Üzlet és becsület, összeegyeztethető?

Ez a kérdés sokszor előjön, mikor a barátaimmal beszélgetek arról, hogy megéri-e vállalkozni, mi jó benne, mi rossz benne. Ellenérvként mindig előjön, hogy aki becsületes, az úgysem tud érvényesülni. Az igazán sikeresek úgyis csalnak (ha mást nem adót), hazudnak és egyáltalán nem becsületesek.

Valóban van egy csomó ilyen példa. Olvashatsz ilyet a Kiszámoló blogon, a Business and Cafe blogon, vagy lehet tapasztaltad már te is ezt a saját bórödön, mikor például egy munka átadása után fizetés nélkül lép le a megrendelő (hátrahagyva például egy negyedmilliós számlát neked….). De nem vagyunk ez alól kivételek mi keresztény vállalkozók sem (emberből vagyunk esendőek vagyunk).

Bár nem hiszem, hogy ez a kérdés leszűkíthető csak az üzleti életre. Hétvégén például Debrecenben az Auchan parkolóban tolattak belém. Egy idősebb néni volt, szóval tisztelettudóan igyekeztem beszélni, de nem tagadás, ingerült voltam. A helyszínen természetesen elismerte, hogy hibázott, de nem volt nála betétlap, és hát teljesen hihető módon és szívhez szólóan jött a “kedveském, cseréljünk számot és majd este kereslek” duma. Szóval jóhiszeműen belementem a dologba, de sejtheted mi lett a vége. Telefonban a néni tagadott, ő sose nem is mondott ilyet, és hát hogy képzelem mert végülis én voltam a hibás. Természetesen hamar beláttam mire ment ki az egész, és hamar elköszöntem. Nagy tanulság ez, nem csak magánéletben, de nagy lecke az üzleti életre is.

Ugyanakkor ott van a másik véglet is. Egyik ismerősöm (nevezzük Jánosnak) kért kölcsön egy közös jóbarátunktól (nevezzük Gézának). Géza egy 40-es vállalkozó, akinek azért nincsenek már filléres gondjai (és dolgozik is érte hogy ne legyenek). Megbeszélték, hogy Géza mekkora összeget ad kölcsön, és 3 hónap múlva lesz esedékes a visszafizetés, kamatok nélkül. Mikor egymás tenyerébe csaptak, János mondta, hogy rendben, akkor másnap küldi a számlaszámát ahová a pénzt kérné utalni, és külcs egy kölcsönadási szerződés mintát amit alá tudnak írni. Géza ekkor rákérdezett, hogy miért, nem akarja visszaadni a pénzt? Nála az adott szó jelentette a mindent. Igaza is lett. 3 hónap múlva János az utolsó fillérig mindent visszafizetett.

De visszatérve az eredeti kérdéshez: Lehet becsületesen vállalkozni?

A válasz szerintem az, hogy igen, de tény, hogy nem egyszerű, és valóban nehéz. A jó hír, hogy egyre többen gondolkodunk így, és a Bridge Budapest a CEU Business School és a Transparency International Magyarország közös projektjeként létre is jött a Vállalható Vállalkozók közössége, aminek célja pont a felelős üzleti magatartás népszerűsítése és erősítése.

Nekem is vannak alapelveim, amiket betartok.

Mindenről számlát adok és mindenről számlát kérek

És ez bizony azzal jár, hogy projekteket bukok el. Egyelőre még egyéni vállalkozóként az Áfa-val nem kell foglalkoznom és kalkulálnom, de még így is van sokszor, hogy megkérdetik tőlem, olcsóbb-e ha nem kérnek számlát. Általában itt szokott a beszélgetés zátonyra futni.

 

Legyen a ti igenetek igen, és a nem nem (Máté 5, 37)

Nem ködösítek, ha kérdeznek, akkor egyértelmű választ adok. Minden együttműködés kezdetekor az érzékeny kérdéseket is megbeszéljük a partnereimmel. Mi van benne az árban, és mi nincs benne. Mi történik akkor ha…., stb.

Még így sem lehet mindenre kitérni, és mindenre választ adni, de amire lehet, akkor azt igenis nyíltan és őszintén megbeszéljük. Nincs semmi mellébeszélés, ami később sokkal nagyobb problémákat okozhat.

 

Transzparencia

Ezzel még csak mostanában ismerkedem. Nálam a Buffer a követendő példa. Náluk még a bérek is teljesen publikusak, de még az is, hogy adott hónapban a cégnek mennyi volt a bevétele, mennyi volt a kiadása, mennyi előfizetője van, stb. De ez annyira transzparens, hogy az egész világon bárki láthatja. Te is. Nézd csak meg itt.

Az a vállalkozás, amit még csak fél éve építek egy ismerősömmel relatív fiatal, de minden transzparens. Egyelőre még csak egymás, és az érintettek (mármint a családjaink) előtt. Kiadások, bevételek, lead-ek,  szerződések, felhasználónevek és jelszavak a szerverekhez, stb. (Kiadásokról, bevétekeről, leadek-ről havi riportokat is készítek, amik minden új tagunk, partnerünk, befektetőnk számára is elérhetők lesznek, ha később csatlakoznának majd hozzánk.) Persze míg még csak ketten vagyunk, addig ez könnyű, de a cél mindenképpen az, hogy ha növünk, ez akkor is így maradjon. Bár azt megígérem, hogy ha a lottón nyerek, akkor egyrészt megosztom a https://lotto-szamok.hu/ oldalon is és itt is.

Tudom ezek az alapelvek egyszerünek néznek ki, és csak bíztatni tudlak, hogy próbáld meg Te is alkalmazni őket! Ha többen vagyunk becsületes vállalkozók, azzal mindenki csak nyerhet!

 

Érdekelne a te véleményed is! Oszd meg kommentben, mit gondolsz erről a dologról, vagy te milyen irányelveket követsz, hogy esténként nyugodt szívvel hajtsd álomra a fejed.

Leave a Reply

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial